Αραδίππου

Αθανασία (Αθασού) Παρπέρη

(Η συνέντευξη ήταν ομαδική, συμμετείχε και η Μαρούλλα Λάτσιη) Διδάχτηκε ελληνικούς χορούς στο σχολείο και αργότερα στο συγκρότημα της ΕΔΟΝ στην Αραδίππου. Χόρευε με το συγρότημα στη συντεχνία και σε εκδηλώσεις για την 1η Μαΐου.

Μαρούλλα Λάτσιη

[Η συνέντευξη ήταν ομαδική, συμμετείχε και η Αθανασία (Αθασού) Παρπέρη] Η πληροφορήτρια είναι γυναίκα του πρωτοχορευτή Αντρέα Κυριάκου Λάτσιη. Ανέφερε ότι οι Αραδιππιώτες χόρευαν σε γάμους, πανηγύρια και βαφτίσεις. Ξεχώρισε τον Παπάλευτερη σε γέντι βάφτισης να τραγουδά τη Γενοβέφα, χορεύοντας Ζεϊμπέκικο. Διδάχτηκε ελληνικούς χορούς στο σχολείο. Χόρευε στους γάμους και τραγουδούσε. Αργότερα διδάχτηκε μικτούς χορογραφημένους χορούς στο συγκρότημα της ΕΔΟΝ στην Αραδίππου. Η ίδια ανέφερε ότι σε μερικούς γάμους χόρεψε την τατσιά και ζεϊμπέκικο. Ο πατέρας της χόρευε το μαχαίρι.

Θέκλα Μηνά-Αβραάμ

Η πληροφορήτρια ανέφερε ότι οι Αραδιππιώτες γλεντούσαν στους γάμους, στα χαρτώματα, στες σούσες, στο πανηγύρι του Αποστόλου Λουκά. Ανέφερε τον Γιωρκή του Καστράππη, ο οποίος της έμαθε να χορεύει ευρωπαϊκά. Οι κοπέλες χόρευαν καλαματιανό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετά από κάθε γύρο η πρώτη κοπέλα πήγαινε τελευταία. Ανέφερε ότι σε γάμο το 1953 ένας χορευτής χόρεψε την τατσιά. Οι άντρες χόρευαν και το Πιπέρι με το χαρτζιή. Περιέγραψε τα έθιμα του κρεβατιού, του στολίσματος της νύφης και μίλησε για το κράτημα των μαντιλιών από τους κουμπάρους κατά την έξοδο των νεόνυμφων από την εκκλησία.

Μαργαρίτα Ευθυμίου

Το τραγούδι ήταν πολύ σημαντικό για τους Αραδιππιώτες. Οι γυναίκες τραγουδούσαν στες Σούσες. Οι άντρες τραγουδούσαν ακόμα και μέσα στους δρόμους. Χόρευαν πολύ στους γάμους και στο πανηγύρι του Αποστόλου Λουκά. Έκανε αναφορά στα έθιμα από τις ετοιμασίες του γάμου, στο ράψιμο του κρεβατιού και την παρασκευή των φαγητών. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κράτημα του μαντηλιού από τους κουμπάρους όταν οι νεόνυμφοι έβγαιναν από την εκκλησία. Οι γυναίκες χόρευαν ευρωπαϊκά, καρτζιηλαμάες και Καλαματιανό. Χόρευαν και το κρεβάτι, αμέσως μετά που το έραβαν.

Σαββάκης Λάμπρου

Ο Σαββάκης Λάμπρου είναι βιολιστής και χορευτής. Ξεκίνησε να παίζει βιολί το 1958. Έζησε για σαράντα δύο χρόνια στην Αγγλία (1964-2006), όπου συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις των Κυπρίων στο Birmingham τόσο ως μουσικός όσο και ως χορευτής. Ανέφερε ότι οι Αραδιππιώτες χόρευαν στα πανηγύρια, στον Κατακλυσμό, στους γάμους. Πολλές φορές, ανέφερε ότι, όταν μια παρέα έμπαινε σε κέφι φώναζαν τους μουσικούς για να παίξουν.

Ζαχαρίας Παπανικοδήμου

Ο Ζαχαρίας Παπανικοδήμου διετέλεσε χορευτής και χοροδιδάσκαλος στην ΟΜΟΝΟΙΑ Αραδίππου. Διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου που οργανώθηκε αργότερα στην ΟΜΟΝΟΙΑ και παίζει ταμπουτσιά. Παρακολουθούσε τους παλιούς χορευτές στα γλέντια των γάμων και μετά προσπαθούσε να τους αντιγράψει. Μάθαινε φιγούρες στις πρόβες του χορευτικού συγκροτήματος και επινοούσε και δικές του φιγούρες. Βίωσε την περίοδο κατά την οποία η χορογραφία εισήχθη στην Αραδίππου από τα χορευτικά συγκροτήματα.

Ανδρέας Κυριάκου (Λάτσιης)

Ο Ανδρέας Κυριάκου Λάτσιης μιλά για το πως έμαθε να χορεύει, για τη συμμετοχή του στο παγκύπριο συγκρότημα της ΕΔΟΝ με χοροδιδάσκαλο τον Γρηγόρη Ασσιώτη και την πρώτη επαφή του με τη χορογραφία. Αναφέρεται στη δημιουργία των πρώτων χορευτικών συγκροτημάτων και την εισαγωγή της χορογραφίας στην Αραδίππου. Αναφέρεται, επίσης, στη διαφοροποίηση του αραδιππιώτικου βήματος στον 1ο αντρικό καρτζιλαμά, στους αντρικούς χορούς στην Αραδίππου, στη σειρά των χορών, στο πλούμισμα.

Γεώργιος Ορθοδόξου (Κόκος του Οξή)

O Γιώργος Ορθοδόξου (Κόκος του Οξή) αναφέρεται στους χώρους που γίνονταν διασκεδάσεις με βιολί, λαούτο και χορούς. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο τραγούδι, στα τσιαττιστά, στο μπάλο και στους μανέδες. Αναφέρει ότι οι Αραδιππιώτες με την παρέα τους τραγουδούσαν και μέσα στους δρόμους. Αναφέρει έθιμα του γάμου. Αναφέρεται και στην ανταλλαγή μαντηλιών μεταξύ κουμπάρων και κουμέρων του ζευγαριού την ώρα του μυστηρίου του γάμου, έθιμο που δεν παρατηρείται σε άλλες περιοχές. Αναφέρεται στους χορούς και στη σειρά με την οποία χορεύονταν στο γλέντι του γάμου.

Χριστόδουλος Πάτσαλος

Ο Χριστόδουλος Πάτσαλος έζησε για πολλά χρόνια στην Αγγλία και επαναπατρίστηκε πριν 17 χρόνια. Ανέφερε ότι όταν έφευγε ένας Αραδιππιώτης για την ξενιτιά έκαναν «μεγάλο καρκασιαλλίκι». Οι Ξιούρουππες γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν πριν να ξενιτευτούν. Οι Αραδιππιώτες χόρευαν στους γάμους, στα καφενεία, στο πανηγύρι του Αποστόλου Λουκά, σε φιλοξενίες επισήμων και σε γλέντια για αποχαιρετισμό αγαπημένων προσώπων που θα ξενιτεύονταν. Τα μουσικά όργανα ήταν το βιολί, το λαούτο και το πιθκαύλι.

Pages