Κοιλάνι

Θεμιστοκλής Ναθαναήλ

Ο ΘεμιστοκλήςΝαθαναήλ είναι ο παρπέρης (κουρέας) του χωριού. Ξεκίνησε την εργασία του αυτή από τα 12 του χρόνια. Επειδή ήταν κεφαλοχώρι το Κοιλάνι με σημαντικές υπηρεσίες, όπως Κτηματολόγιο, ο ευτύχησε να κόψει τα μαλλιά ή/και να ξυρίσει αρκετά άτομα που είχαν θέσεις κλειδιά στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα ο βασιλιάς Φαρούκ.
Το κουρείο του είναι στην καρδιά των καφενείων, οπότε ήταν πάντα ο άνθρωπος που ήξερε τι γινόταν στο χωριό. Διαθέτει πολύ χιούμορ, είναι πολύ αγαπητός από όλους γι΄ αυτό και γνωρίζει γενικά πολλά για ό, τι αφορά το Κοιλάνι.

Αριστόδημος Δημητρίου

Ο Αρεστής Δημητρίου ήταν ένας από τους καφετζήδες του χωριού. Λόγω του ότι ήταν κεφαλοχώρι το Κοιλάνι με σημαντικές υπηρεσίες, όπως Κτηματολόγιο, ευτύχησε να γνωρίσει αρκετά άτομα με θέσεις κλειδιά στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Το καφενείο του ήταν το πιο όμορφο καφενείο του χωριού, τόσο όσο αφορά στο κτίριο, όσο και όσο αφορά στη θέση του και τη θέα. Όλοι στο χωριό έψαχναν πρώτα αν έβρισκαν καρέκλα στου Αρεστή και μετά να ψάξουν στα υπόλοιπα καφενεία.

Ζωή Σοφοκλέους

Η Ζωή Σοφοκλέους έμαθε να χορεύει κυπριακούς χορούς από μόνη της, παρατηρώντας άλλες γυναίκες που χόρευαν σε γάμους. Χόρευε τους γυναικείους καρτσιλαμάδες, τη σούστα, τον καλαματιανό και ύστερα τους ευρωπαϊκούς χορούς. Δίνει πληροφορίες για το πώς χόρευαν τους καρτσιλαμάδες, πού έβαζαν τα χέρια, σε ποιους χορούς κρατούσαν μαντήλι και πώς κινούνταν με το ζευγάρι τους ανάλογα με το χορό.
Μας τραγουδά την Αρμενοπούλα, την Προσφυγούλα και τραγούδια –δίστιχα του γάμου για την ώρα που στόλιζαν τη νύφη. Ακόμη, μας αναφέρει για έθιμα του γάμου και ιδιαίτερα για το χορό του αντρογύνου.

Μαρούλα Γιασεμίδου-Κάτζη

Η Μαρούλα Γιασεμίδου είναι η μικρότερη αδελφή του Μιχαλάκη Γιασεμίδη, επίσης από το Κοιλάνι. Εργάστηκε με επιτυχία σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο. Αφυπηρέτησε ως λυκειάρχης. Θεωρείται από τις φιλολόγους με πάρα πολλές γνώσεις στον τομέα των φιλολογικών μαθημάτων.
Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Ομίλου Κοιλανιωτών 1983, τον οποίο και υπηρέτησε με περισσή αγάπη και σύνεση.

Μιχάλης Γιασεμίδης

Ο Μιχαλάκης Γιασεμίδης είναι επαγγελματίας μουσικός οργανοπαίκτης με ιδιαίτερο ταλέντο. Όπως μας ανάφερε, παίζει 32 όργανα (βιολί, πιάνο, λαούτο, σαντούρι, κλαρίνο, φλάουτο, σαξόφωνο κ.ά.)
Κυρίως είναι αυτοδίδακτος μουσικός. Έμαθε παρατηρώντας τον πατέρα του που έπαιζε βιολί στους γάμους και στα πανηγύρια. Μας αναφέρει πως υπήρχε το ‘βιολόφωνο’, ένα χωνί που το έβαζαν κοντά στο βιολί για να αυξάνει την ένταση της φωνής του βιολιού. Επίσης, μας λέει πως κατασκεύασε μόνος του ένα μουσικό έγχορδο όργανο, το ‘γιασεμάκι’, κάτι μεταξύ λύρας και βιολιού.