Ανώγυρα

Δημήτρης Παύλου Νεοφύτου

O Δημήτρης Παύλου Νεοφύτου γεννήθηκε στην Ανώγυρα, έφυγε για στρατιώτης, παντρεύτηκε στο Βαρώσι και επέστρεψε στο χωριό το 1974 «πρόσφυγας». Εκτός από καλός χορευτής, είναι και πολύ καλός ποιητής και τσιαττιστής. Χορεύει μόνο συρτό ανδρικό και απαγγέλλει πολλά ποιήματα, τα οποία έχει γράψει ο ίδιος, καθώς επίσης και διάφορα τσιαττιστά. Αξιοσημείωτη είναι η φράση του : «ο χορευτής δεν θέλει ασσελλιές, ο χορευτής εχόρευκεν πάνω σε ένα μωσαϊκό».

Άννα Νικολάου

Η Άννα Νικολάου κατάγεται από το χωριό Ανώγυρα και μένει ακόμη εκεί. Μας διηγείται μόνο μία ιστορία, την ιστορία της Ρήγαινας, που σχετίζεται με την ονομασία του χωριού. Ήταν μία πλούσια που έμενε σε ένα παλάτι, όπως λέει η ιστορία. Είχε ένα γιο η Ρήγαινα, ο οποίος ασχολείτο με την ιππασία. Είχε κάνει λέει ένα «λάκκο» και έκανε εκεί ιππασία. Μία μέρα έκανε ιππασία στον Άνω γύρο και έπεσε και σκοτώθηκε. Από εκεί πήρε και το όνομα του χωριού «Ανώγυρα». Από την στεναχώρια της η Ρήγαινα έκλεισε όλους τους θησαυρούς μέσα στο παλάτι και έφυγε σε άγνωστη κατεύθυνση.

Ουρανία Πελοπίδα

Η Ουρανία Πέτρου γεννήθηκε στην Ανώγυρα και συνεχίζει να μένει στην Ανώγυρα. Της άρεσε να χορεύει και συνεχίζει να χορεύει. Χορεύει τους γυναικείους καρτσιλαμάδες. Αναφέρεται στον χορό «Ππάρεκλαϊν», τον οποίο χόρευαν συνήθως τρεις γυναίκες, με σταυρωτά χέρια προς τα πίσω. Τραγουδά το κομμάτι που έλεγαν στον συγκεκριμένο χορό και τον χορεύει. Τέλος αναφέρεται στην «Νεραντζούλα» και τις «Σουλιώτισσες».

Πολύκαρπος Ανδρέου

O Πολύκαρπος Ανδρέου κατάγεται από την Ανώγυρα. Κατέβηκε στη Λεμεσό σε πολύ νεαρή ηλικία και μπήκε γρήγορα στο μεροκάματο. Υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι δεν θα επέστρεφε πίσω στο χωριό εάν δεν αγόραζε μοτοσυκλέττα και δεν έραβε φορεσιά. Με πολλές στερήσεις και μετά από τέσσερα χρόνια, κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε και επισκέφτηκε και πάλι το χωριό. Αγαπούσε τον χορό. Το 1952 μπήκε στο συγκρότημα της ΕΔΟΝ. Μαζί με τους ανδρικούς χορούς χόρευε επίσης τατσιά, δρεπάνι, το ποτήρι και το μαχαίρι.