Χριστόδουλος Κωνσταντίνου (Ττοουλής του Κώστα)

Έτος γεννήσεως : 
1937
Τόπος γεννήσεως: 
Επάγγελμα: 
Γεωργοκτηνοτρόφος
Έζησε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια στο Τσέρι
Τόπος καταγωγής της μητέρας: 
Τσέρι
Τόπος καταγωγής του πατέρα: 
Τσέρι
Σύντοπη περιγραφή: 

Ο Χριστόδουλος Κωνσταντίνου μας λέει «άμα επηαίνναμεν στους γάμους που είμασταν μικροί, ήταν να κάτσουμεν να δούμεν τους χορευτές τζιαι τα τσιαττιστά που τραουδούσαν». Ο Χαρής του Ττούμπα, ο Κωσταντής του Κουτσού και ο Δημήτρης του Καλλίτση, όπως λέει, «ήταν που τους καλούς χορευτές τζιαι θωρούσαμέν τους τζιαι μαθθαίνναμεν». Στη συνέχεια μιλά για τον ερχομό του Γρ. Ασσιώτη και τη δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος. Κάνει αναφορά σε πολλές εκδηλώσεις που το συγκρότημα παρουσιάστηκε και σχολιάζει πως η δημιουργία συγκροτημάτων, την τότε εποχή, δεν αλλοίωσε τον κυπριακό χορό αλλά έδωσε τόνωση και ώθηση και υπήρξε ωφέλεια από την όλη δραστηριότητά τους. Τονίζει ότι οι αλλαγές είναι δεκτές αλλά να μην ξεφεύγουν από τη βάση του κυπριακού χορού.
Μας λέει ονόματα μουσικών που έρχονταν στο Τσέρι για να παίξουν σε γάμους ή ήταν συνεργάτες στο συγκρότημα. Αναφέρεται στο πανηγύρι τ΄ Αγι-Αντρονίκου στο χωριό όπου είχαν χορούς στα καφενεία. Σημειώνει πως οι χωριανοί έβρισκαν περιστάσεις για διασκέδαση με τραγούδι και χορό ακόμα και στα πλαίσια αγροτικών δουλειών. Θυμάται καβγάδες και παρεξηγήσεις που συνέβησαν κάποιες φορές και εξιστορεί τη διαμάχη ανάμεσα στα Πέρα Ορεινής και στο Τσέρι που άρχισε από ένα πείραγμα για το «διτζ’ίμι» και κατέληξε με τη δολοφονία κάποιου αμέτοχου γέροντα.

Λέξεις κλειδιά: 
μουσική, τραγούδια, γάμος, πανηγύρια, σήκωσες, φεστιβάλ, κυπριακός χορός, παραδοσιακός χορός, ατομικός χορός, ομαδικός χορός, χορός συγκροτημάτων, χορογραφία, χοροδιδάσκαλος, Ασσιώτης.