Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1977. Με πρόσφατα ακόμη τα σημάδια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, μια ομάδα ανθρώπων με πρωτεργάτες τον Μάριο Σωφρονίου και τον Αντρέα Λανίτη ξεκίνησαν με όραμα την προστασία και σωστή προβολή της γνήσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης του τόπου μας και στόχο τη μεταλαμπάδευση της πλούσιας αυτής κληρονομιάς στις νέες γενιές.
Το Χορευτικό Συγκρότημα του Ομίλου έχει βραβευτεί επανειλημμένα σε Διεθνή Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών (1980 Ντιζόν Γαλλίας – Βραβείο Μουσικής, 1988 Middlesbrough Αγγλίας – ανώτατη διάκριση για την καλύτερη χορευτική ομάδα INTER-CLIVELAND από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή Α΄ Βραβείο για την αντρική ομάδα και Β΄ Βραβείο για τη γυναικεία ομάδα, 1999 Zakopane Πολωνίας – Α΄ Βραβείο στο ατομικό τραγούδι και Γ΄ Βραβείο στο χoρό).
Το Συγκρότημα, όπως και οι Παιδικές Χορευτικές του Ομάδες, συνεχίζουν να συμμετέχουν κάθε χρόνο σε διάφορες φιλανθρωπικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Σημαντικές είναι επίσης οι διάφορες μουσικοχορευτικές παραγωγές του Ομίλου, όπως «Ελλήνων Χοροί», «Σεργιάνι στην Παράδοση», «Ξεριζωμένοι Πολιτισμοί», «Πάσχα των Ελλήνων», «Στο γάμο του Καραγκιόζη», «Σταυροδρόμια», «Της Κυρά Θάλασσας», «Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη» και «Χορός, Χρόνος, Μνήμες, στον κύκλο της ζωής». Στις εκδηλώσεις αυτές συνεργάστηκαν με τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα, όπως η Δόμνα Σαμίου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Γιώργος Τζώρτζης, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Νίκος Φιλιππίδης με την ορχήστρα του, η ορχήστρα του Θανάση Σέρκου.
Από το 1993 ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού οργανώνει, ανά διετία, το Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών που αποτελεί πια θεσμό για τον τόπο, φιλοξενώντας παιδικές χορευτικές ομάδες από όλο τον κόσμο.
Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού δίνει ιδιαίτερη σημασία στην παρουσίαση της μουσικής και χορευτικής μας κληρονομιάς, τόσο της ιδιαίτερης μας πατρίδας Κύπρου, όσο και του υπόλοιπου Ελληνισμού, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Αυτό επιτυγχάνεται με αδιάκοπη έρευνα, συγκέντρωση, καταγραφή και επεξεργασία υλικού και κυρίως διατηρώντας στενή συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές, χοροδιδασκάλους και λαογράφους. Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι το γεγονός ότι ο Όμιλος διαθέτει μια ιδιαίτερα αξιόλογη ιματιοθήκη με αρκετές αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες από τον Κυπριακό και Ελλαδικό χώρο ή πιστά αντίγραφά τους. Επίσης διαθέτει ένα σημαντικό αρχείο με ταινίες, φωτογραφικό και οπτικογραφημένο υλικό καθώς και βιβλιοθήκη για Λαογραφικά θέματα.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της επιστημονικής προσέγγισης της παράδοσης και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σε θέματα λαογραφίας, ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού οργανώνει διαλέξεις και συμπόσια λαογραφίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών από την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο κύκλος αυτός των λαογραφικών συναντήσεων άνοιξε το 1978 με το Α΄ Συμπόσιο Λαογραφίας. Ακολούθησαν άλλα τέσσερα Συμπόσια σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ το 2002 οργανώθηκε Ημερίδα Λαογραφίας στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων για το πρόγραμμα «Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος».
Σημειώνεται ότι τα Πρακτικά των Συμποσίων Κυπριακής Λαογραφίας και της Ημερίδας Λαογραφίας «Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος» έχουν ήδη εκδοθεί. Ο τόμος των Πρακτικών της Ημερίδας Λαογραφίας περιλαμβάνει και ψηφιακό δίσκο με μουσικά ακούσματα από την Κύπρο, τη Μυτιλήνη και τη Θράκη.
Τον Δεκέμβριο του 2014 διοργανώθηκε το Στ΄ Συμπόσιο Κυπριακής Λαογραφίας με θέμα «ο Κυπριακός Παραδοσιακός Χορός – Επιτόπιες έρευνες».
Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του ΤΕΠΑΚ, διοργάνωσε το Πρόγραμμα Κατάρτισης/Επιμόρφωσης δασκάλων παραδοσιακού χορού τη διετία 2012-2013 και στο οποίο δίδαξαν 25 ακαδημαϊκοί, λαογράφοι και ερευνητές της παράδοσης από τον ελλαδικό και κυπριακό χώρο. Η επιτυχία του προγράμματος ξεπέρασε κάθε προσδοκία.